
BLEACHING NEDİR?
Sağlıklı ve bembeyaz dişler, rahat bir gülümseme herkesin hayalini kurduğu bir konudur.
Çünkü bembeyaz ve sağlıklı dişler, sağlıklı bir ağız yapısının olduğunu gösterir. Fakat dişler her zaman doğal beyazlığında kalamayabiliyor maalesef.
Bu durumun birçok farklı nedeni var elbette.
Bu nedenler; çocukken geçirilmiş olan ateşili hastalıklar, gelişim döneminde kullanılan ilaç ve antibiyotikler, aşırı şekilde flor alınımı, dişlere uygulanan kanal tedavileri, dolgu işlemleri, kahve, çay veya kırmızı şarap gibi içeceklerin fazla şekilde tüketilmesidir.
Bleaching yani bilinen adıyla diş beyazlatma; dişlerin mine ve dentin tabakasında zamanla oluşan renk bozukluklarının giderilmesi işlemidir.
Bleaching işlemi; ev tipi diş beyazlatma ve ofis tipi diş beyazlatma olmak üzere iki farklı şekilde uygulanır.
Bleaching (Diş beyazlatma) kimlere uygulanabilir?
Bleaching işlemi; diş hekimi kontrolü yapılan ve herhangi bir sakınca görülmeyen herkese uygulanabilir.
Fakat yine de yaş olarak küçük çocuklara, hamile bayanlara ve emzirme döneminde ki annelere uygulanmaması önerilir. Eğer bu durumda ki kişilere uygulanması gerekiyorsa da, doktor kontrolünde uygulanmasında fayda var.
Bleaching (Diş beyazlatma) işlemi nasıl yapılır?
Diş beyazlatma işlemi birbirinden farklı aşamaları olan bir yöntemdir. Bu yöntemin istenilen sonucu vermesi ve tam anlamıyla verim alınabilmesi için öncesinde detaylı bir muayene yapılması gerekir. Bleaching (diş beyazlatma) yönteminin aşamaları şunlardır:
Detaylı Muayene
Bleaching uygulaması öncesinde detaylı muayene aşamaları şunlardır:
Hastanın beklentisini öğrenme: Muayene öncesinde; hastanın ayrıntılı bir şekilde dinlenmesidir. Hastanın genel şikayeti nedir?
Ne kadar bir beyazlatma beklentisi var? Hastayı asıl rahatsız eden şey; dişlerin renk problemi mi, diş eti problemleri mi, yoksa gülüşünde ki problem mi, gibi sorular sorulmasıdır.
Bu sorular ile asıl problemin ve şikayetin ne olduğu belirlenir.
Hekimin hastaya sunacakları: Tedaviden önce diş hekiminin hastayı bilgilendirmesi önemlidir. Tedavinin süreci, aşamaları, tedavi sırasında yapılacak olan işlemler, tedaviyle nasıl bir sonuca varılacağı ve hastanın tedaviden sonra dikkat etmesi gerekenlerin ne olduğu hakkında bilgilendirme yapılmalıdır.
Hastanın günlük alışkanlıklarının değerlendirilmesi: Hastanın günlük hayatta ki alışkanlıkları, diş bakımı konusunda ki hassasiyeti, alkol,sigara, kahve tüketimi, diş hijyeni konusunda ki alışkanlıkları gibi konularda hastanın bilgilendirilmesi gerekir. Bu alışkanlıkların devam etmesi durumunda, tedaviden sonra ki etkin süreci kısaltacağı belirtilmelidir.
Diş eti sağlığı ve hijyen: Diş hekimlerinin tümü belaching işleminden önce, hastanın diş eti sağlığının yerinde olmasını bekler.
Eğer diş eti sağlığı yerinde değilse, ilk önce diş eti sağlığına kavuşturulur ve ondan sonra tedaviye başlanır.
Diş eti sağlığının istenen şekilde olması, tamamen ağız ve diş bakımının, temizliğinin tam ve düzenli olarak yapılmasıyla mümkündür.
Çürük, kırık ve hasar görmüş olan dişlerin tespiti: Bleaching işlemi konusunda; hastaların en çok şikayet ettiği konuların başında tedavi sırasında ve sonrasında oluşan hassasiyettir. Bu hafif bir ağrı da olabilir yada uyku kaçıracak türde bir ağrı da olabilir.
Bir başka problem de sızlama problemidir. Bu problemlerin sebebi; çürüme, dişlerde ki kırık ve dişin hasar görmüş olmasıdır.
Eski restorasyonların değerlendirilmesi: Diş beyazlatma işlemi; sadece dişin renk bozukluğunu gidermek amacıyla yapılan bir işlemdir.
Yani bu işlemle diş rengi beyazlar.
Fakat ağız içinde geri kalan her şey tamamen aynı kalır. Örneğin; önceden yapılmış dolgunun rengi sarı ise, sarı olarak kalır ya da dişlerin gülme hattı adı verilen bölümünde bir kaplama varsa bu da aynı şekilde kalır. Bu durumda önce bleaching tedavisi yapılır.
Yaklaşık 2 hafta sonra da eski restorasyonlar yenileriyle değiştirilir. Bunun nedeni beyazlatma ajanının etkisinin tedaviden sonra da yaklaşık 10-12 gün kadar sürmesidir.
Bleaching işleminin aşamaları nelerdir?
Detaylı muayenden sonra; bleaching tedavisine geçilir. Diş beyazlatma işleminin aşamaları şunlardır:
Polisaj: Diş yüzeyinin; yemek artıkları, küçük boyutta ki yüzeysel lekelerden temizlenmesine dayalı bir işlemdir. Özel bir macun kıvamında ki kimyasal maddeler diş yüzeyine sürülür. Daha sonra da ucunda fırça olan bir cihazla dişler fırçalanır.
Başlangıç renginin belirlenmesi: Polisaj işlemi tamamlandıktan sonra veya öncesinde dişlerde ki başlangıç rengi belirlenir ve kaydedilir.
Böylece arada ki renk farkı da belirlenmiş olur. İlerleyen zamanlarda herhangi bir renk oluşması durumunda, müdahale edilme şansı da böylece hem artmış olur hem de kolaylaşır.
Dilin ve dudakların diş çevresinden uzaklaştırılması: Diş beyazlatmada kullanılan kimyasal maddeler; dil, yanak, diş eti, dudak ve yumuşak dokuya zarar verebilir.
Bu nedenle bu kimyasal maddelerin bu bölgelerin tümünden uzak tutulması ve bölgelere temas etmemesi gerekir.
Bu nedenle bunun için özel olarak üretilmiş olan apareye adı verilen aparatlarla diş ve bu bölgeler birbirinden ayılır.
Diş eti bariyeri: Diş beyazlatmada kullanılan ajanların, diş etlerine sızmasını önlemek için diş eti bariyeri kullanılır.
Bu bariyer ışıkla temasta sertleşen ve sıvı kıvamda bir maddedir.
Bariyerin uygulanma nedeni ajanların diş etine temas etmesi durumunda, diş etlerinin de geçici bir süre beyazlamasıdır.
Bu durum endişelenecek veya hastaya zararı dokunacak bir durum değildir. Fakat hastalar üzerinde ufak çaplı bir şaşkınlık yaratabilir.
Diş beyazlatıcı ajanların uygulanması: Diş beyazlatma ajanlarının kullanımından önce ki işlemlerin tümü uygulanıp, dişler tamamen kurutulduktan sonra artık diş beyazlatıcı ajanlar rahatlıkla kullanılabilir.
Diş beyazlatıcı madde dişlere sürülür ve yaklaşık 20 dakika kadar beklenir. Bu süre boyunda hekim hastanın yanından hiçbir şekilde ayrılmaz. Dil ve dudakların kontrolünü yapar, uygulanan işlemi kontrol eder.
Eğer bu işlem sırasında aşırı şekilde bir hassasiyet görülürse, hekim işlemi sonlandırabilir. Bazı beyazlatma ajanlarının markalarında daha etkili sonuç alınabilmesi için ısı kaynağına ihtiyaç duyulabilir.
Temizleme ve işlemin kontrolü: Bütün bu işlemlerden sonra; dişler üzerinde herhangi bir kalıntı olmaması amacıyla dişler temizlenir.
Bu işlem; dişlerin su ile yıkanmasıyla yaılan bir işlemdir. Temizleme işlemi; gerek duyulması durumunda yeni bir seans olarak da yapılabilir veya birkaç gün sonra da yapılabilir. Temizleme işlemi; dişin yapısı ve beyazlık durumuna göre 2 ile 6 seans olarak uygulanır.
Diş hekiminin tercihine göre diş hassasiyetini en aza indirmek veya tamamen ortadan kaldırmak için flor jel uygulaması da yapılabilir.
Diş eti hassasiyeti için de E vitamini uygulaması yapılabilir. İşlemden sonra ağrı oluşabilme ihtimaline karşılık ağrı kesici ilaç yazılabilir.
Bleaching Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Her operasyonda olduğu gibi; diş beyazlatma işleminden sonra da dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Diş beyazlatmadan sonra dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
- 24 saat süreyle, yani ilk 1 gün boyunca çok sıcak veya çok soğuk içecekler tüketilmemelidir.
- Asitli içecekler, kahve, çay, sigara tüketiminden erken dönemde kaçınılmalıdır. Sonraki dönemlerde de bilinçli şekilde tüketim yapılmalıdır.
- Diş taşı temizliğinden sonra diş plağı giderici sıvılar, dişlere temas ettirilmemelidir.
- Diş fırçalarken yumuşak uçlu fırça tercih edilmeli ve hassas bölgelere temas ettirilmeden fırçalama işlemi yapılmalıdır.
- Bu dönemde diş etleri hassas olduğundan kürdan, diş ipi gibi maddelerin kullanımından kaçınılmalıdır.
Nispetiye Mh. Aytar Cd. Aytar Apt No.20 Daire: 4 Etiler / İstanbul
info@mpclinicdental.com
ÜCRETSİZ Randevu Talebi