DİŞ DOLGUSU NEDİR?

Düzenli fırçalanmayan, yeterli ağız bakımının yapılmadığı, şeker hastalığı öyküsü olan bireylerde ya da karbonhidrat, asit içerikleri yüksek olan besinlerin sıklıkla tüketilmesi alışkanlığının olduğu bireylerde dişlerin yapısı oldukça zarar görür.

Düzenli diş fırçalanmadığında yemek kalıntılarının dişe zarar vermesinin nedeni zamanla tıpkı dışarıda olduğu gibi dişlerde de kokuştuğundan bakterilerin çoğalmasını tetiklemesidir.

Ortamda bakterilerin miktarı artınca ağız içerisinde yer alan dokular da zarar görmeye başlar.

Dişlerin hassasiyetinde artış olması ve ağrıması dişin yapısının zayıfladığına ve fonksiyonlarını artık eskisi kadar güçlü yerine getiremediğine işaret eder.

Ardından kişide diş kırılmaları, çürükler, güçlü ve zonklama tarzında ağrı meydana gelir. Diş kaybı yaşanması da oldukça muhtemeldir.

Diş dolgusunun kullanıldığı malzemenin seçimi hastanın ihtiyaçlarına ve taleplerine göre hekimi ile birlikte belirlenir. Her dolgu türünün kendince avantajları ve dezavantajları olabilir. 

Dolgu türleri:

  • Amalgam (gümüş, civa, kalay,çinko ve bakır alaşımı)
  • Porselen
  • Kompozit reçine (diş renginde) (beyaz dolgu) (ışınlı dolgu)
  • Altın

Diş Dolgusu Kimlere Yapılabilir?

Diş dolgusunun kişiye uygulanabilirliği ağız muayenesi sonrasında hekiminin vereceği bir karardır.

Hastanın kendi kendine diş dolgusuna ihtiyaç duyup duymadığına karar vermesi mümkün değildir. Hastanın bu ihtiyacı bu nedenle ya rutin kontroller sırasında ya da ağrı şikayeti nedeni ile diş hekimine başvurusu sırasında hekim tarafından fark edilir.

Peki, diş dolgusu kimlere yapılabilir? Hekimin bu sorunun yanıtını verebilmek için kontrol ettiği hususlar:

  • Dişlerin renk değişimi kontrol edilir.
  • Çürük boyası kullanılarak kısa bir test uygulanabilir. 
  • Diş röntgeni çekilebilir.

Çürük boyası testinde hastaya gargara yapması için özel bir sıvı verilir. Eğer kişinin dişlerinde çürük noktalar varsa bu gargara o kısımlarda renk değişimine neden olur. Bu sayede çürük noktalar tespit edilir.

Diş röntgeni çekildikten sonra çürük bölgeleri ve varsa enfeksiyon durumları rahatlıkla görülebilir.

Ancak röntgende küçük çaplı çürükler görülemez. 

Röntgen esnasında çürüklerin yanı sıra çatlak, kırık durumlarına da bakılabilir.

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Diş kaybı olduğunda bölgede ağrıyı yok etmek için ilk olarak kanal tedavisi uygulanır.

Kanal tedavisinde, kaybedilen dişe ait olan sinirler öldürülür. Eğer kanal tedavisi yapılmadan dolgu yapılırsa sinirlere dolgunun baskı yapması nedeni ile çiğneme sırasında acı ya da ağrı hissi oluşabilir.

Bu nedenle en önce sinirler öldürülür.

Tabi, bu işlem diş hekimi tarafından kontrollü bir şekilde yapıldığından zararlı bir işlem değildir.

Dolgu; çürük, çatlak ya da kırık dişleri tamamlamak için de uygulanabilir.

Bu durumda ağrı yoksa kanal tedavisine gerek duyulmaz.

Dolgu malzemesi altın, porselen, kompozit reçine (diş renginde), amalgam (gümüş, civa, bakır, kalay, çinko alaşımı ile elde edilir) malzemeler kullanılarak yapılabilir.

Dolgu malzemesinin hangi türünün daha uygun olacağını hastanın yapısına ve durumuna göre hekim belirler.

Diş Dolgusu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Diş dolgusu hakkında en çok merak edilen konulardan biri de diş dolgusu sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, şeklinde karşımıza çıkmaktadır.

Diş dolgusu gereken özen gösterildiği takdirde çok uzun yıllar rahatlıkla kullanılabilir ve herhangi bir sorun çıkarmaz.

  • Dolgu yapılırken kişiye anestezi uygulanırsa, uyuşukluk geçene kadar kişi herhangi bir şey yiyip içmemelidir. Uyuşukluğun geçmesi yaklaşık olarak 3 – 4 saat kadar zaman alır.
  •  Anestezi etkisini kaybetmeden kişi bir şeyler tüketirse dudağını, yanağını ısırabilir ya da diş kırılması durumu meydana gelebilir. Çünkü dokular yara alırsa hissizlik olduğundan hasta bunu fark edemez.
  • Dolgunuza zarar gelmemesi ve diş sağlığını korumak için aşırı soğuk ve sıcak yiyecek, içeceklerden uzak durulmalıdır. Özellikle ilk 5 gün bütün besinleri ve içecekleri ılık şekilde tüketmeniz önemlidir. 
  • Bu dönemde besinler çok sıcak tüketildiği zaman kişinin ağzında yara oluşabilir. Bu yara ağrıya sebebiyet verebilir. Operasyon bölgesinin iyileşme süresi de uzar. Hatta yara daha sonra enfeksiyon kapabilir. Bu nedenle sıcaklık kavramına ciddi anlamda dikkat edilmelidir.
  • Bir süre dolgunun yapıldığı kısım ile değil diğer taraf ile yemek yenmelidir. Eğer her iki tarafta da dolgunun  yapılması gereken durumlar varsa hekiminiz sağ ve sol tarafa yapılması gereken dolguların arasına belirli bir süre aralık koymak ister. Bu sayede daha rahat yemek yiyebilirsiniz.
  • Dolgu yapıldıktan sonra dişinizde anestezisinin etkisi geçtikten sonra bir ağrı hissedebilirsiniz. Bu ağrı için doktorunuz size bir ağrı kesici ilaç yazacaktır. Doktor ilaç yazmazsa normalde kullandığınız ağrı kesiciyi ağrınızı dindirmek için kesinlikle içmemelisiniz. Bazı ağrı kesicilerin kan sulandırıcı özelliği olduğu için (aspirin vb.) hekiminize danışmadan ilaç kullanmanız doğru değildir ve herhangi bir komplikasyonun gelişmesi riskini arttırır.
  • Eğer normalden daha fazla ağrı duyar ve ağrı kesici içmeye devam ederseniz bir günde 2 taneden daha fazla almamaya özen göstermelisiniz. Hatta ilacınızın dozuna göre hekiminizle iletişime geçerek bir günde kaç tane içebileceğinizi sormalısınız. Ağrı kesiciler de her ne kadar size masum gibi gelse de neticede bir ilaçtır ve yan etkileri vardır. Doz aşımı durumunda yan etkiler gelişebilir. Bu nedenle kendi başınıza karar almamalısınız.
  • Dolgu sonrası hissettiğiniz ağrı kullandığınız ilaçlara rağmen geçmiyorsa dolgunuzun yenilenmesi ya da dişinize kanal tedavisi uygulanması gerekebilir. Bunun için doktorunuza şikayetinizi kontrol zamanını beklemeden giderek danışabilirsiniz.
  • Beyaz dolgu sırasında kişiye anestezi uygulanmayabiliyor. Dolayısıyla işlemden sonra yemek yiyip içebilirsiniz. Ancak asit barındıran; portakal, mandalina, kola gibi yiyecek ve içeceklerden en az 1-2 gün uzak durmalısınız. Asitli yiyecek ve içecek tüketimi dolgu henüz dokular ile bütünleşmediğinden yapısı zarar görebilir.
  •  Dolguya alışana kadar dişlerinizi fırçalamak yerine gargara yöntemini başvurmalısınız. Dişerinizi fırçalarken de ilk zamanlar daha nazik davranmalısınız.
  • Dişlerinizin ön bölgesine uygulanan estetik dolgu yaptırdıysanız sert yiyecekleri ısırırken dikkatli olmalısınız. Ayrıca 1-2 hafta çok renkli yiyecekler (sigara, vişne, çay gibi) tüketmeyin. Ön dişlere uygulanan estetik dolgu ilk yapıldığı zaman renkleşmeye çok açıktır. 
  • Dolgunun yapıldığı ilk günler alışana kadar ağzınızda bir yabancılık hissedersiniz ve diliniz sürekli olarak oraya gider. Eğer dolgu yapılalı 2 hafta olduysa ve dolgu dilinize takılıyor ve size hala yabancılık hissettiriyorsa doktorunuzu bu konu hakkında bilgilendirmelisiniz. Anesteziye gerek duyulmadan doktorunuz zımpara ve cila ile dolguya alışmanızı kolaylaştıracaktır.
  • Dolgu yaptırdıktan sonra dişlerinizi gıcırdatma, gevme alışkanlığınızdan kurtulmalısınız. Ayrıca kabuklu kuruyemişleri dişlerinizle kırmamalı ve kalem arkası ısırmak gibi eylemlerde de bulunmamalısınız. Bu tür eylemler dolgunuzun çatlamasına ve kırılmasına neden olabilir. 
  • Dolgu yapıldıktan sonra ilk günlerde sıcak su ile banyo yapmaktan kaçınmalısınız. Aynı zamanda hamam ve sauna gibi sıcak su buharı olan yerlere de gitmemelisiniz. Dokularınız toparlandıktan sonra bu mekanlara gidebilirsiniz. 
  • İşlem sonrasında ilk duşunuzu 48 saat sonra alabilirsiniz.
  • Dolguyu yaptırdıktan sonra hekiminiz sizden 2 saat sıvı değdirmemenizi isteyebilir. Bu süre bazen daha az ya da daha fazla da olabilir. Dolgunun tutunması ve anestezinin etkisinin kaybolması için bu süreye özen göstermeliniz.

Nispetiye Mh. Aytar Cd. Aytar Apt No.20 Daire: 4 Etiler / İstanbul

0212 957 43 03
info@mpclinicdental.com

ÜCRETSİZ Randevu Talebi

Aşağıdaki formu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.