
ENDODONTİ KANAL TEDAVİSİ NEDİR?
Her ne kadar; üzerinde çok fazla durulmasa da kişisel bakım veya kilo verme, diyet gibi konuların biraz gerisinde kalsa da ağız ve diş sağlığı da son derece önemli ve dikkat edilmesi gereken bir konudur.
Çünkü ağız ve diş sağlığı, daha doğrusu ağız ve diş bakımı kişisel bakımın önemli bir parçasıdır. Bireylerin estetik gülüşlerini kaybetmemeleri ve besinleri tüketirken fonksiyon kaybı yaşamamaları adına ihmal etmemesi ve yeterli özeni göstermesi gereken bir konudur.
Bir insanda ilk bakışta dikkat edilen özelliklerin başında, o kişinin gülüşü ve dişleri geliyor. Ayrıca sağlıklı bir ağız ve dişlere sahip olmak, birçok hastalığın da önlenmesi adına önemli bir konu.
Sağlıklı bir ağız ve dişler için bazı temel kurallar vardır.
Bu kuralların başında; düzenli olarak diş fırçalanması, sigara, şeker, asitli içecekler gibi dişleri ve diş etleri gibi ağızda yer alan dokuları olumuz yönde etkileyecek şeylerden uzak durulması geliyor.
Tam tersi durumda, yani bu kurallara uyulmaması durumunda diş sağlığı da bozulmaya başlar.
Devamında diş çürümesi, diş eti kanamaları, dişlerde apse oluşması, şişme gibi problemler oluşur ve bunların sonunda da diş kayıpları gelir. Bu problemler için alınan önlemler ve uygulanan işlemler yeterli olmadığı takdirde en son çare ve en son yöntem olarak Endondonti yani Kanal Tedavisi gelir.
Bu tedavi; hastanın diş yapısına göre 1 ile 3 seansta yapılabilir. Tedavinin kaç seansta uygulanacağı doktor tarafından yapılan muayenelerden sonra belirlenir.
Endononti; yani bilinen adıyla Kanal Tedavisi ciddi bir biçimde çürümeye başlayan ve enfekte olan bir dişin, kök bölümündeki bakterileri ortadan kaldırılması, bu bakterilerin diğer dişlere ya da diğer dokulara bulaşmasının engellenmesi, hasarlı dişlerin onarılması ve sağlam olan dişlerin de kurtarılabilmesi amacıyla kullanılan bir tedavi yöntemidir.
Endondonti (Kanal tedavisi) nasıl yapılır?
Ülkemizde ağız bakımı oldukça ihmal edilen konulardan biri ve her yıl binlerce hasta bu yöntemle problemli ve hasarlı dişlerden kurtuluyor. Diş eti problemleri, kanama gibi rahatsızlıklar ortadan kaldırılabiliyor.
Yani kanal tedavisi ile hasarlı dişler tekrar eski durumuna ve sağlığına kavuşabiliyor.
Kanal tedavisinin içeriğini genel olarak; çürümüş olan veya apse yapmış, iltihaplanmış olan dişin hasar gören bölümünün çıkarılması, temizlenmesi, dezenfekte işleminin uygulanması, kapatılması ve tekrar doldurulması oluşturmaktadır.
Pulpaya yani diş özüne bu kadar zarar veren en önemli faktörler başında, dişteki çürüğün çok derin bir bölgede olması, dişin çatlaması veya kırılması, aynı dişe birçok kez aynı tedavinin uygulanmasıdır.
Fakat isteyen herkese uygulanabilen bir tedavi değildir. Ancak ağır diş problemleri olan kişilere uygulanan bir tedavi yöntemidir. Yani bu tedavi yöntemi için bazı kriterleri taşıyabiliyor olmak gerekir.
Endondoti halk arasında ki adıyla kanal tedavisi 8 farklı aşamada yapılır ve işlem yaklaşık olarak 1 saat kadar zaman alır.
Bu aşamalar sırasıyla şu şekildedir:
- İlk olarak; diş ve diş çevresi, bölgesel anestezi tekniği ile uyuşturulur.
- Daha sonra diş çevre dokulardan izole edilir.
- Üçüncü aşamada ise; kök kanallarına girebilmek için endodontik kavite hazırlanır.
- Sonra ki işlemde kök kanalları içinde ki çalışma süresi hesaplanır- Bir sonra ki işlemde kök kanallarında ki boşluk yeniden şekillendirilir.
- Altıncı aşamada; kök kanalı boşluğu temizlenir ve dezenfekte edilir.
- Yedinci aşamada; kök kanalı sızıntı yapmayacak şekilde doldurulur.
- Sekizinci aşamada ise dişin 2 farklı şekilde radyografisi alınır. Daha ciddi ve zor vakalarda bu sayı artabilir. Dişin canlılığını kaybettiği durumlarda; kanal tedavisi ile birlikte diş şekillendirilir ve temizlenir. Bu işlemi takiben kök kanallarına antiseptik bir madde uygulanır.
Endodonti (Kanal tedavisi) kimlere yapılabilir?
Endodonti (Kanal tedavisi) isteğe bağlı şekilde ya da herkese uygulanan bir tedavi yöntemi değildir. Bu tedavi yöntemi için kişinin bazı şartları taşıyor olması gerekir. Kanal tedavisi uygulanabilecek kişiler şunlardır:
- Derin çürüklere sahip olan kişiler
- Daha önceden yapılmış olan dolgu veya protezlere rağmen, çürükleri tekrarlayan kişiler
- Çenesine veya dişlerine darbe almış olan ve kuron ya da kök kırıkları oluşan kişiler
- Çiğneme alışkanlığını kaybetmiş olan kişiler
- Diş gıcırdatma gibi genel fonksiyon dışı hareketler nedeniyle diş pulpaları zarar görmüş olan kişiler
- İlerlemiş olan diş eti hastalığı veya diş eti opersoyun sonrası pulpa hasarı oluşan kişiler
- Pulpanın canlılığını yitirdiği ve muayene bulguları sonrası kanal tedavisi bakımından uygun bulunan kişiler
- Yanlış ortodontik tedavi uygulanmış kişiler
- Gereğinden fazla yükseklikte olan ve kapanışı tam olarak ayarlanmamış olan dolgular ve protetik yapılara sahip kişiler
- İleri derecede diş eti problemi olan kişilere kanal tedavisi uygulanabilir.
Endondonti (Kanal tedavisi) Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Küçük ya da büyük, önemli ya da basit her operasyonda olduğu gibi, kanal tedavisi sonrasında da dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Bu konular şunlardır:
- Kanal tedavisi seansı ya da seansları sırasında tedavi uygulanan dişleri sert besinler çiğnemek için kullanmayın. Bu dişlerin kullanılması, dişte geçici bir dolgu olması nedeniyle, dişin kırılma riskini arttırır.
- Seans aralarında; tedavi gören diş veya dişlerde ağrı problemleri görülebilir. Bu durumda vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanız gerekir.
- Yine bu dönemde yüzde şişlik görülebilir. Fakat bu durum kaygılanmanızı gerektirecek bir durum değildir. Bunun sebebi o bölgede ki mikroorganizmaların faaliyette olmasıdır. Bu problem; hekiminizin uygulayacağı pansuman ile rahatlıkla düzeltilebilir.
- Kanal tedavisi tamamlandıktan sonra; doğal dokular üzerinde ki enformasyon birkaç gün boyunca devam edeceği için, diş üzerine bastırdığınız zaman ağrı hissedebilirsiniz. Fakat bu ağrı uzun süreli bir ağrı değildir ve bir süre sonra kendiliğinden geçecektir.
- Bu dönemde tedavi uygulanan diş veyadişlerinize çok fazla yüklenmemeniz gerekir. Ağrıların etkisini azaltmak için hekiminizin önereceği bir ağrı kesici kullanabilirsiniz.
- Kanal tedavisi uygulanan diş veya dişler canlılığını yitireceği için, esnekliği azalır. Buna bağlı olarak dişin kırılma riski çok yüksektir. Tedavi gören dişinizi rahatça kullanabilmenizi sağlayacak uygun bir restorasyon için diş hekiminizle görüşmeniz uygun bir davranış olacaktır.
- Kanal tedavisi 1 veya 3 seansta yapılıyor. Genel olarak problemsiz veya hafif hasarlı dişlerde, hastalara sadece 1 seans uygulanırken, çürük sayısı fazla olan, diş eti problemi, iltihap veya apse olan dişlerde ise seans sayısı 3’e çıkıyor.
- 1’den fazla problem olan dişlerde; tedavi öncesinde bu problemler pansuman yapılarak iyileştirilmeye çalışılıyor. Bu nedenle bazen tedavi süreci uzayabiliyor. Tedavi sürecinin ne kadar olacağı, diş hekiminizin yapacağı kontroller ve muayene ile belirleniyor.
- Kök kanalları tamamen doldurulan dişlerinizde; diş üzerinde çok fazla madde kaybı bulunmuyorsa, normal dolgu yapmak, madde kaybı fazla ise kalan diş duvarları desteklenecek şekilde aynı zamanda bu dişlerin daha sonrasında kırılmasını da önleyecek şekilde porselen dolgu yapılması gerekir. Diş duvarı tamamen yok olmuşsa kök kanalından destek alınarak post yapılması ve kuron kaplama yapılması daha uygundur.
Nispetiye Mh. Aytar Cd. Aytar Apt No.20 Daire: 4 Etiler / İstanbul
info@mpclinicdental.com
ÜCRETSİZ Randevu Talebi