implant

İMPLANT NEDİR?

Diş implantı eksik olan diş veya dişlerin yerine yerleştirilen titanyumdan yapılmış yapay bir diş köküdür.

İMPLANT TEDAVİSİNDE AMAÇ NEDİR?

Takılıp çıkarılabilen protez kullanan kişilerin özgüvenini kaybettiği ve sosyal hayatta olumsuzluklar yaşadığı bir gerçektir. Oysa ki implant yapılan hastalarda özgüven kaybı yaşanmadığı ve sosyal olumsuzlukların ortadan kalktığı rahatlıkla söylenebilir. İmplant sağlam ve güvenilir bir uygulamadır. Kişiye daha iyi bir çiğneme ile birlikte daha sağlıklı ve dengeli beslenmesine yardımcı olur. Takılıp çıkarılabilen protezlere göre estetik görünüm kıyaslanamayacak kadar iyidir.

İmplant Nedir?

İmplant uygulaması basit anlamda çene kemiği üzerine koyulan protez desteği amaçlı yapay diş kökü oluşturulmasıdır.

Kişinin ağzında eksik ve hasarlı olan hemen hemen her dokunun estetik bakımdan daha güzel olması açısından uygulanabilen bir işlemdir. İşlem dolgu gerektiren ancak daha uzun süreli ve daha estetik bir görünüm elde etmek isteyen bireyler tarafından da tercih edilebilen bir işlemdir.

Peki, implant nedir?

Diş implantı, hareketli diş protezine ihtiyaç duyanlarda; kron, yüz protezi, köprü yapılması gereken hastalarda bu protez yapılarını desteklemek için kullanılan bir tedavi tekniğidir.

Ayrıca ortodontik tedavilerde sabit bir destek niyeti ile kullanmak için çene kemiğinin üzerine ya da kafatası kemiğinin içerisine cerrahi teknikler ile yerleştirilen tıbbi bir ürün şeklinde karşımıza çıkar.

İmplant tedavisinin uygulanmasının ardından oluşturulan yeni diş kökünün üzerine porselen takılarak işlem birkaç seansta tamamlanır. 

Bu sayede hasta estetik bir gülüş görünümünün yanı sıra çiğneme işinin eskisine oranla daha rahat gerçekleştirildiği bir ağız yapısına kavuşur.

İmplant uygulamasında eksik olan dişlerin yerini doldurmak, kişinin ömür boyu daha rahat yemek yemesini sağlamak ve daha estetik bir gülümseme elde etmek hedeflenir.

İşlem, diş hekimleri tarafından birkaç ay içerisinde tamamlanır ve seanslar halinde yapılır. İşlem sırasında lokat anestezi uygulandığı için hasta acı ya da ağrı hissi duymaz.

Bazı durumlarda nadiren de olsa genel anestezi tekniği ile de uygulama gerçekleştirilebilir.

İmplant Tedavisi Kimlere Yapılabilir?

İmplnt tedavisi uygulatmayı düşünen ya da herhangi bir nedenden dolayı bu uygulamaya ihtiyaç duyan bireylerin akıllarına gelen sorulardan biri de implant tedavisi kimlere yapılabilir, şeklindedir.

İşlemin hastada uygulanabilir olup olmadığını için kişinin ağız yapısının muayene edilmesi ve bulguların değerlendirilmesi gerekmektedir.

Çünkü işlem her ağız yapısında aynı şekilde yapılmaz.

Kişinin ağzında implant tedavisi sırasında eklenecek malzemelerin tutunabilmesi için kemik dokunun bulunması ve diş etlerinin de sağlıklı bir yapıya sahip olması şarttır.

Ancak eğer bireyde bu doular yeterli kapasitede deği ise bu, işlemin kesin yapılamayacağı anlamı da taşımamaktadır.

Çünkü böyle bir durum karşısında hekim ilave kemik cerrahisi uygulaması ile implantı destekleyecek şekilde doku onarımı yapmayı gerekli görebilir.

Doku onarımı ve operasyon süreci atlatıldıktan sonra implant tedavisi seansları tamamlanır.

İmplant Nasıl Yapılır?

İmplant tedavisi hakkında en çok merak edilen sorulardan biri de implant nasıl yapılır, şeklinde karşımıza çıkar.

Öncelikle tedavi için kişinin muayene bulguları diş hekimi tarafından değerlendirilir.

Ardından destek dkularda yeterlilik durumu iyi bir düzeyde ise işleme başlanır.

İmplant uygulamasında cerrahi bir prosedür uygulanır. 

Kişiye yapılacak olan implantın yapısına ve büyüklük durumuna uygun şekilde yuvalar açılır.

Ardından açılan yuva içerisine implant eklenir.

İşlem cerrahi bir işlem olduğu için sterilizasyon kurallarına uygun şekilde hareket edilir.

İşlem sırasında hekimler daha çok lokal anestezi uygulamasını uygun bulur; ancak bazı hastalarda genel anestezi gerekebilir.

Tedavi için 1 hafta yeterli bir süredir.

Kişiye bu süreçte tedavi tamamlanana kadar daha rahat etmessi için geçici protez uygulaması da yapılır.

İmplant tedavisi tamamlandıktan sonra implantın kemiğe kaynaması beklenir.

Bu süre kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte genellikle 3 ay ile 6 ay arasındadır.

Ardından durum kontrol edilir ve kaynama işleminin tamamlandığından emin olunur.

Daha sonra implantın üzerine porselen kısım takılır.

Tek bir implantın yapım süresi 10 – 15 dakika kadar zaman alır.

Bu nedenle operasyonun süresi hastada ne kadar implant takılacağına bağlı olarak değişir.

İmplant Uygulaması Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

İmplant tedavisinin kalıcılığını arttırmak arttırmak ve uzun süre estetik bir şekilde kullanılmasının mümkün olması adına hastanın dikkat etmesi gereken birtakım nsurlar vardır.

Bu konular hakkında tedavi tamamlandıktan sonra hekim bilgilendirme sağlar.

Kişinin ağız yapısı, gülümsemesi ve rahat bir şekilde besinleri çiğneyerek ttadını alması implant tedavisi sayesinde mümkündür.

Peki, implant uygulaması sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

  • Kişinin implantlarını koruyabilmesi için sigara içmemesi gereklidir. Sigara, çay, kahve tüketmek dişleri sarartır ve minesine zarar verir. Sigara ayrıca ağız içerisinde yer alan dokulara da zarar verir. 
  • Kişi çay, kahve, asitli içecekler tükettikten sonra ağzını su ile çalkalamalı ya da dişlerini fırçalamalıdır.
  • İşlem sonrası ilk iki gün besinler püre ya da çorba şeklinde tüketilmelidir. Bunları tüketirken de sıcaklıklarının ılık düzeyde olmasına özen gösterilmelidir. 
  • Tedavi tamamlandıktan sonraki ilk 5 gün içerisinde çok sıcak ve çok soğuk şeyler tüketmemelisiniz. Özellikle çok sıcak yiyecek ve içecek tüketimi bu dönemde ağız içerisinde yara oluşumuna, iyileşmenin gecikmesine ve kişinin ağrı duymasına neden olabilir.
  • Sıcak su buharı olan hamam, sauna, banyo gibi mekanlardan ilk 48 saat uzak durulmalıdır. İki günün sonunda duş alırken ılık su tercih etmeniz daha iyi olur.
  • Operasyonun hemen ardından kanamayı durdurmak için hekim tarafından yumuşak ve steril özellikte bir tampon uygulaması yapılır. Birkaç dakika buna bastırmanızı ve çıkarmamanızı söyler. Kanama tamamen durana kadar yaklaşık 5 – 10 dakika kadar bu uygulamayı sürdürmeniz gerekebilir.
  •  Operasyon sonrasında ilk 24 saat çok şiddetli olmayan kanama görülmesi doğal bir durumdur ve endişelenilmesine gerek yoktur. Hatta hasta sabah uyandığında yastığında kan lekeleri görebilir. Bu durumda ağzınızı yıkarken tükürmek ve çalkalamak gibi eylemlerde bulunmamalısınız. Tükürürken ağzınızı vakumlayarak güç uyguladığınız için kanamayı yeniden başlatabilir ya da arttırabilirsiniz.
  • Operasyonun aynı gününün akşamı diş fırçalamamalısınız veya gargara yapmamalısınız.
  • 1 buçuk gün sonra ağzınızı 15 gün boyunca iki kere ağız gargarası ya da tuzlu su ile gargara yapabilirsiniz. Gargaranın yapım süresi 1 dakikadır. Gargara yapıldıktan sonra 30 dakika boyunca herhangi bir şey yenilmez ya da içilmez. 
  • Tuzlu su ile gargara yapmak isteyenler bir bardak ılık su içerisine çeyrek çay kaşığı tuz ekleyerek iyice karışmasını sağlamalıdır.
  • İşlemin bölgesinde bazen kendiliğinden eriyen dikişler kullanılabilir. Bu durumda yeniden dikiş aldırmak için hastaneye gitmeniz gerekmez. Ancak normal dikiş atılmışsa işlemden yaklaşık 7 gün sonra bunlar iyileşme durumuna bakılarak alınabilir.
  • Operasyondan sonra ilk birkaç gün alkol almamalısınız. Alkol ödem arttırıcı ve kan sulandırıcı etkilere sahip olduğundan operasyon bölgesinde şişliği arttırabilir ve hassasiyet oluşturabilir.
  • Daha ileri günlerde kanama olursa ilk seferinde tampon yapabilirsiniz. Ancak birkaç defa kanamanız açılıyorsa hekim kontrolüne giderek operasyon bölgesini kontrol etmesini sağlamalısınız.
  • İlk birkaç gün operasyon bölgesinde ödem, şişlik, kızarıklık vb. durumlar gözlenebilir. Ayrıca bazı kişilerde yanakta ve göz altında da şişlikler olabilir. Bu durumda tedaviye ihtiyaç duyulmaz ve en çok 10 günde kendiliğinden düzelmesi beklenir. 10 dakika buz uygulaması yaparak şişliğin inmesini kolaylaştırabilirsiniz.
  • Operasyon sonrası dönemde uyku pozisyonu da önemlidir. İlk 2 gece uyurken baş yukarıda olacak şekilde uyumalısınız. İmplant hangi tarafa yapılmış ise onun tersi tarafını da yastığa koyacak şekilde uyuyabilirsiniz.

Nispetiye Mh. Aytar Cd. Aytar Apt No.20 Daire: 4 Etiler / İstanbul

0212 957 43 03
info@mpclinicdental.com

ÜCRETSİZ Randevu Talebi

Aşağıdaki formu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.